Složení

Bližší popis jednotlivých účinků prokázaných dílčími studiemi publikovanými v prestižních vědeckých časopisech.

Česnek

má mnoho léčivých účinků, a byl využíván již v Egyptském a Sumérském tradičním léčení, první písemné zmínky pocházejí z období 600 let př.n.l. Viz přehledový článek Leyly Bayan „ Garlic: a review of potential therapeutic effects“ z roku 2014. U 80% pacientů v klinických studiích zredukoval vysoký krevní tlak (Omar, 2013; Stabler et al., 2012). Antihypertenzivní efekt je způsoben přirozenými prostaglandiny obsaženými v česneku. Metaanalýza dalších 39 studií prokázala významný efekt na snížení celkového cholesterolu o 17±6 mg/dL, LDL cholesterolu o 9 ± 6 mg/dL u lidí s hypercholesterolemií. Snížení celkového cholesterolu o 8% je klinicky relevantní a způsobuje snížení rizika nemoci koronárních tepen o 38%.

Účinnou látkou, která snižuje obsah tuků v cévní stěně je Allicin, S-allyl cysteine a diallyldisulfide (Gebhardt and Beck, 1996; Yu-Yah and Liu, 2001). Česnek také pomáhá udržovat normální glykémii díky obsahu alliinu, allicinu, diallyl disulfidu, S-allyl cysteinu a dalším (Padiya and Banerjee, 2013).

Česnek obzvláště v kombinaci se zázvorem je také účinný proti rozmanitým mikrobům. 

Zázvor

je používán v Čínské a Indické medicíně již 5000 let jako tonikum a také pro své mnohé léčebné účinky blíže v knize Anny Bode a Zigang Donga „Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects“ z roku 2011. Nejdůležitějším zdravotním účinkem zázvoru je jeho působení proti oxidativnímu stresu díky obsahu nejméně 14 bioaktivních látek jako gingerol, hexahydrocurcumin, tetrahydrocurcumin a dalším (Koh et al. 2009). Několik dalších studií prokázalo, že extrakty ze zázvoru snižují aterosklerózu aorty, obsah cholestrerolu a triglyceridů v krvi. (Fuhrman et al. 2000).

Léčba extrakty ze zázvoru významně snížila fruktózou indukované zvýšení lipidů, tělesné váhy, glykémie a hyperinsulinemie (Kadnur and Goyal 2005). 

Ocet z jablečné šťávy

má mnohé léčivé účinky, které jsou známy a využívány již 2000 let. Viz souhrnný článek Carol Johnston „Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect“ z roku 2006. 

Citronová šťáva

je přirozeným zdrojem vitamínu C, který má mnohé prospěšné účinky na zdraví, především na kardiovaskulární a imunitní systém. Citrusové flavonoidy působí antibakteriálně.